#4 Arttu – Runners About Running

Arttu Vattulainen

Kestävyysjuoksija ja EM-kisojen finalisti (2018)

 

Lyhyt intro: Kun kysyimme Harri Hänniseltä kenet hän haluaisi ehdottaa seuraavaksi haasteltavaksi, vastaus oli helppo: Suomen tämän hetken kuumin maratoonari Arttu Vattulainen. Arttu on tosiaan Suomen nopein maratonjuoksija tällä hetkellä, ja hän juoksi muutama viikko sitten Itävallassa Suomen parhaan maratonajan 13. vuoteen kun hän juoksi upean ennätyksenä 2.13.29. Esitimme Artulle meidän viisi kysymystämme, ja sen lisäksi halusimme esittää hänelle bonuskysymyksen erittäin tärkeästä aiheesta, juoksijan ja valmentajan suhteesta.

 

Ennätykset: 13.46,76 (5000m – 2018), 28.48,43 (10 000m – 2018), 1.05.11 (puolimaraton – 2021) ja 2.13.29 (maraton – 2021)

 

1. Mikä on paras urheilumuistosi?

Paras urheilumuistoni on toistaiseksi ollut Berliinin EM-kilpailut 2018. Juoksijan uran alusta asti haaveenani oli ollut, että pääsisin edustamaan Suomea aikuisten arvokilpailuissa ja tuo haave täyttyi silloin. Uran aikana on ollut myös valtava määrä loukkaantumisia ja muita takaiskuja, joten onnistuminen ja kisoihin pääsy oli palkinto kovasta työstä. Kilpailu meni myös varsin mukavasti (18.) haastavissa olosuhteissa, joten sain olla suoritukseeni tyytyväinen.

2. Mistä urheilullisesta saavutuksesta olet ylpein/tai muistat parhaiten?

Varmastikin Lontoon 10 000 metrin Eurooppa Cupissa 2018 juostu kympin ennätys 28.48,43 on jäänyt yksittäisenä kilpailuna mieleen; pimenevä Lontoon ilta, yleisö pakkautunut lähellä rataa ja korvia huumaava pauhu. Oli melko upeaa juosta tuollaisessa ympäristössä ja vielä kaiken lisäksi tuolla juoksulla lunastin paikkani Berliiniin EM-kilpailuihin. Myös ensimmäinen Kalevan Kisojen mestaruus vuonna 2015 on jäänyt mieleen.

 

3. Mikä on neuvosi muille juoksijoille, varsinkin nuorille?

Kova työnteko yleensä palkitaan, eli kannattaa jaksaa yrittää vastoinkäymisistä huolimatta. En ollut nuorissa vielä ikäluokkani parhaimmistoa ja otinkin ensimmäisen nuorten suomenmestaruuteni vasta viimeisenä vuonna 22-vuotiaiden sarjassa. Kuten jo aiemmin mainitsin, niin lukuisten erilaisten loukkaantumisten ja muiden ongelmien johdosta urani on sisältänyt melkoisia ylä- ja alamäkiä. Monta kertaa olen ollut valmis lyömään lenkkarit naulaan, mutta aina sieltä olen kuitenkin noussut. Viimeisimpänä minulla oli paha ylirasitustila vuoden 2018 jälkeen, jonka kanssa painin melkein pari vuotta, mutta niin vain sieltäkin ”montusta” nousin. Aina kannattaa siis vielä yrittää, vaikka tulisi kuinka synkkiä hetkiä ja näyttäisi siltä, että hommasta ei tule yhtään mitään.

 

4. Suosikkiharjoitus ja harjoitus jota ”vihaan”?

Nyt kun olen siirtynyt enemmän maratonin pariin, niin tässä keväällä tein yhtenä maratonvalmistautumisen pääharjoituksena 2 x 10 kilometriä 1 kilometrin juoksupalautuksella. Vauhti oli noin maratonvauhtia tai hieman sitä kovempaa. Se oli harjoituksena kova, mutta sen onnistunut läpivienti antoi paljon itseluottamusta maratonille. En ole mikään happovetojen suuri ystävä, eli esimerkiksi 10×400 metriä lähelle 1500-3000 metrin vauhtia on todella tiukka harjoitus, eikä mitenkään erityisen mieleinen.

 

5. Mikä on vahvuuteesi ja heikkoutesi juoksijana? 

Varmasti vahvuuteni juoksijana on sitkeys ja päämäärätietoisuus. Olen asettanut uralleni tavoitteet korkealle ja olen valmis tekemään kovasti töitä niiden eteen. ”Heikkouteni” on ollut uran aikana herkkyys erilaisiin vaivoihin. Viimeisinä vuosina olen välttynyt jalkojen ongelmilta, mutta paha ylirasitustila oli katkaista lennon kauden 2018 jälkeen. Vääriä valintoja ja virheitä on varmasti jossain kohtaa tullut tehtyä, mutta niistä pitää ottaa opiksi.

 

6. Juoksijan ja valmentaja suhde – Mitä on sinun mielestäsi tärkeintä tässä suhteessa?

Tärkeintä on molemminpuolinen luottamus ja hyvä kommunikaatio. Lehtisen Tuomo on valmentanut minua nyt yli 10 vuoden ajan ja meillä on homma toiminut erittäin hienosti. Pystymme juttelemaan ihan mistä asiasta tahansa ja vaikka välillä on ollut haastavia aikoja, niin niistä ollaan aina keinot keksitty nousta takaisin. Tuomolla on palava into urheilua ja valmentamista kohtaan, mikä näkyy siinä, että hän haluaa tulla useita kertoja viikossa vapaaehtoisesti katsomaan treenejä, sekä miettii ja analysoi valmennuksellisia asioita välillä erittäinkin tarkasti. Itselleni on toki iän ja kokemuksen myötä tullut näkemystä harjoitteluun ja osallistun nykyään aiempaa enemmän sen suunnitteluun, mihin Tuomo on antanut minulle vapauden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

C.O.R.E. SPORTS & EVENTS

Creator of Running Experiences

 

Business ID: 2837108-1

Finland

 

info@coresportsevents.com

Contact us / Kontakta oss / Ota yhteyttä

 

Josefin Sjölind-Kohtamäki

+358 50 347 3315

josefin@coresportsevents.com

 

Björn Sandler

+358 50 531 0380

bjorn@coresportsevents.com

Copyright © 2021. C.O.R.E. Sports & Events. All rights reserved.