#3 Harri – Runners About Running


Harri Hänninen

Olympia Maratoonari (1992 & 1996), kestävyysjuoksija ja nykyinen Helsinki City Running Day:n (HCRD) tapahtumajohtaja

 

Lyhyt intro: Kevään 2021 aikana, olin itse (Josefin) osana Harrin HCRD tapahtumatiimiä. Tämä oli oikein mielenkiintoista ja opettavaa aikaa tutustua tapahtuman työtehtäviin sekä tiimiläisiin, joka järjestää Suomen suurinta juoksutapahtumaa. Tiesin kuinka kova juoksuhistoria Harrilla on jo ennen kuin tutustuin häneen työtehtävien kautta. Hän on edustanut Suomea sekä Olympialaisissa, MM- että EM-kilpailuissa. Mitä sen sijaan en tiennyt oli se, kuinka monipuolinen juoksija hän oli.
Hänen saavutuksiensa, sekä erittäin rennon ja nöyrän asenteensa takia, päätimme Björnin kanssa ottaa ensimmäisenä yhteyttä Harriin ja esittää kysymykset hänelle.

 

Ennätykset: 1.49,62 (800m – 1986), 3:40,54 (1500m – 1986), 13.28,22 (5000m – Split, 1990), 28.00,73 (10 000m – Södertälje, 1989), 1:02.00 (puolimaraton – Lissabon, 1993), 2.11.58 (maraton – Rotterdam, 1993)

 

1. Mikä on paras urheilumuistosi?

Se menee tapahtumapuolelle, ja vuoteen 1992, eli maratonjuoksu Barcelonan Olympialaisissa, ne olivat ensimmäiset olympialaiseni. Tämä oli jännä paikka varsinkin olosuhteiden takia koska siellä oli lämmintä ja ilmakosteus korkealla. Olosuhteet, reitti ja kovat kilpailijat tekivät kisasta erittäin vaativan. Itse olin vähän koomassa, jännitin paljon ja mietin miten pitäisi lähteä rakentamaan juoksua. Juoksun aikana tapahtui paljon mutta olin itse hyvässä kunnossa ja oli jännää nähdä, kun maailman kärkinimiä joutui pysähtymään ja keskeyttämään, ja itse juoksin heidän ohi. Kärki karkasi kumminkin jossakin vaiheessa ja viimeiset 6–7 km olivat haastavia ja viimeiset niistä todella jyrkässä ylämäessä Montjuïciin stadionille asti. Jotenkin jaksoin sen mäen ja pääsin vielä loppuvaiheessa muutaman jenkkijuoksijan ohi. Jäin pronssista minuutin ja 30–50 sekuntia ja sijoituin 11. Tämä oli tärkein onnistumiseni! Olen muuten käynyt jälkeenpäin kävelemässä sen ylämäen ja se on todella tiukka paikka.

 

2. Mistä urheilullisesta saavutuksesta olet ylpein/tai muistat parhaiten?

Sanoisin että paras saavutus on juuri se yhdistelmä saavutuksista mihin pysytyin vuonna 1990. Splitin EM-kisoissa 1990, olin hyvässä vitosen kunnossa läpi sen kauden ja juoksin myös finaalissa ennätykseni 13.28,22. Samana vuonna, juoksin myös mailin alle 4min (3:56,61) ja onnistuin vielä juoksemaan maratonin 2.12.40 aikaan Berliinissä. Berliinin maraton 1990 oli ensimmäisen maratonini ja juoksin sen tosi varovaisesti, vasta kun oli 5 km jäljellä aloin puristamaan kunnolla ja tein 5 km noin 15 minuutissa.

 

3. Mikä on neuvosi muille juoksijoille, varsinkin nuorille?

Itse aloitin juoksuharjoittelun 16-vuotiaana, ennen sitä harrastin monia lajeja kuten pikaluistelua, hiihtoa ja vähän palloilulajeja, olin monessa mukana. Tietty maltti pitää olla, varsinkin tulosodotusten kanssa, ja olisi hyvä rakentaa laaja ja monipuolinen pohja. Terveenä pysyminen vaatii hyvää lihaskuntoa ja monipuolisesti kuormitettua kehoa. On tärkeä, että et ole pelkästään juossut, kun alat treenaamaan enemmän tosissaan. Juoksutulokset ja juoksukunto rakentuvat paljon muustakin kuin juoksemisesta kuten voimaharjoittelusta, lihashuollosta ja kimmoisuuden kehittämisestä. Olet sitten kilpaurheilija tai harrastaja, saat helpoiten parannettua omaa tuloskuntoa näillä eväillä. Ravinto ja palautumiseen keskittyminen on myös erittäin tärkeää.

 

4. Suosikkiharjoitus ja harjoitus jota ”vihaan”?

Ratakaudella pidin vetoharjoituksista, esim. 2x10x400m, silloin kuin pystyin juoksemaan niitä ja olin palautunut ja hyvässä kunnossa. Se oli aina sellaista ”tahdon kanssa leikkimistä”. Näitä harjoituksia tuli ehkä vedettyä liian kovaa koko uran ajan. Maratonkaudella pidin eniten kovista harjoituksista kuten joku tyypillinen 15 km kovaa, esim. lähtö 3:15 vauhdista ja nosto 3:05 vauhtiin. Monet tekivät tosi hyviä harjoituksia tuohon aikaan mutta ei niinkään hyviä kisatuloksia.

 

Ei oikeastaan ollut sellaisia treenejä, joita olisin vihannut. ”Tykkäsin” kurittaa itseäni. Vain silloin kun olin ylikuormitettu, oli joskus vaikea päästä liikkeelle mutta ei ollut ikinä huono olo treenien takia.

 

5. Mikä on vahvuuteesi ja heikkoutesi juoksijana? 

Vahvuuteni oli varmasti siinä, että tein sitä niin mielelläni, vaikka treenit olivat kovia ja kuormittavia, se oli aina miellyttävää ja nautin siitä. Paikat kestivät myös kovan harjoittelun syystä tai toisesta, ja minulle ei tullut yhtään rasitusvammaa luustoon kilpaurheilu-uran aikana, vain ihan lopussa ja sitten lopetinkin.

 

Näin jälkeenpäin, voin todeta, että heikkouteni voisi olla siinä, että olisin ehkä pitänyt olla rohkeampi tekemään isompia muutoksia harjoittelussa tai vaihtaa valmennuslinjaa reilummin, olisi pitänyt muuttaa sitä valmennuspakettia uusiksi useamman kerran koska muutokset kuitenkin vievät eteenpäin. Mentiin samalla ohjelmalla pitkään ja rupesin itsekin tekemään ohjelmia ja sitten kävin niitä läpi valmentajani kanssa. Meillä oli jotenkin sellainen rohkeuden puute tehdä isoja muutoksia.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

C.O.R.E. SPORTS & EVENTS

Creator of Running Experiences

 

Business ID: 2837108-1

Finland

 

info@coresportsevents.com

Contact us / Kontakta oss / Ota yhteyttä

 

Josefin Sjölind-Kohtamäki

+358 50 347 3315

josefin@coresportsevents.com

 

Björn Sandler

+358 50 531 0380

bjorn@coresportsevents.com

Copyright © 2021. C.O.R.E. Sports & Events. All rights reserved.