#2 Josefin – Runners About Running

Josefin Sjölind-Kohtamäki

Kort intro: Född och uppvuxen i Pedersöre, bodde ca. 12 år i Vasa, 1-2 år i Indien, 2 år i Helsingfors och nu äntligen stationerad i Nylands svar på Pedersöre, dvs. Esbo. Långdistanslöpare med fokus på halvmaraton och maraton. Jag började friidrotta redan som 9/10 åring och glömmer inte fosterföreningen IK Falkens terrängcup på vårarna, den var en höjdpunkt för mig som barn. Jag har även tävlat för Vasa Idrottssällskap och är nu HIFK:s senioridrottare. Även om idrotten och speciellt uthållighetsidrotten alltid haft en stor betydelse i mitt liv, så har den alltid stått vid sidan av jobb och studier. För en tid sedan bestämde jag att det är dags att kombinera passionen för idrott med arbete genom att grunda företaget C.O.R.E. Sports & Events – med visionen att vara med och skapa starka idrottsminnen även för andra!
Rekord: 36:12 (10 000), 1:17:43 (halvmaraton), 2:50:19 (maraton)

 

1. Mikä on sinun paras urheilumuistosi? Vilket är ditt bästa idrottsminne?
Minulla on kaksi vahvaa urheilumuistoa: Jakob maraton heinäkuussa 2017 Pietarsaaressa ja SM maraton 2020 Vantaalla. Olin juossut 02:50:51 Frankfurtissa syksyllä 2016, mutta tiesin että sitä aikaa olisi vaikea rikkoa pienemmässä tapahtumassa missä reitti ei ole yhtä tasaista. Sinä kesänä (2017) pääsin yllättävän hyvään kuntoon allergioista huolimatta. Sain myös kilpailla ”kotikentällä” perheeni ja ystävien edessä mikä on erittäin harvinaista! Veljeni Benny oli myös mukana pyörällä seuraamaan ja antamaan energia matkan varrella. Huomasin jo 5–10 km jälkeen, että tästä tulee hyvä päivä, vaikka vastatuuli oli erittäin kova tietyissä paikoissa. Puolen matkan jälkeen tuntui oikein helpolta, melkein liian helpolta. Vasta 30 km kohdalla vastatuuli alkoi häiritsemään oikein kunnolla ja samaan aikaan vatsa alkoi temppuilemaan. Pääsin kumminkin takaisin omaan rytmiin ja 37 km kohdalla, kun juoksin maratonkilpailun toiseksi sijoitetun miehen ohi tiesin, että tästä on pakko tulla hyvä aika. Viimeiset 200–300 m Pietarsaaren keskuskentällä en unohda ihan heti, ihana tunne saada juosta maaliin varsinkin perheeni edessä! Sitten tuli myös tietoa ajastani: 02:50:19 (uusi PB), en meinannut uskoa!! Sen lisäksi Björn voitti miesten sarja sinä vuonna ja se oli ensimmäinen kerta, kun kilpailtiin yhdessä ja tutustuimme paremmin.

Viime syksynä Vantaalla, tiesimme että Björn oli kovassa kunnossa ja jopa mitaliehdokas, muttei voi ikinä tietää mitä maratonissa tulee tapahtumaan. Yhdessä Björnin vaimonsa Emilia ja mieheni kanssa muodostettiin huoltotiimi Björnille ja seurattiin hänen juoksuaan tiivisti. Huomasimme jo alusta lähtien, että hän näyttää vahvalta ja kun puolet matkasta oli juostu, hän oli jo kakkosena. Jännitimme Emilian kanssa ja aloin myös laskemaan päässäni mitä loppuaika mahtaa olla sillä menolla, vasta 37/38 km paikkeilla uskalsin huutaa Björnille, että uusi ennätys on tulossa, jos jatkaa sitä tahtia maaliin. Björn tuli kakkosena maalin uudella ennätyksellä 02:22:01 ja se oli tosiaan sellainen suoritus mihin en olisi voinut uskoa, kun heräsin aamulla! Uskon että koko huoltotiimi oli yhtä tunteikkaita, kun itse juoksija maalialueella!

 

2. Vilken idrottslig prestation är du mest stolt över/eller minns bäst? Mistä urheilullisesta saavutuksesta olet ylpein/tai muistat parhaiten? 
Halvmaraton i Köpenhamn 2017. Jag visste att jag var i fin form men jag mådde väldigt dåligt och min IBS mage krånglade ordentligt dagen före loppet, så jag funderade på att åka hem med ett morgonflyg i stället för att delta. På tävlingsmorgonen sa min man åt mig att ”hej, du har inget att förlora, far till start och se hur det känns”. Jag for till start med den inställningen och kände mig väldigt lugn på startlinjen ”efter stormen” dagen före. Vid 10km konstaterade jag att jag hade gjort nytt PB på 10 km och då blev jag något skrämd, men kände mig fortfarande väldigt stark och kontrollerad i min löpning. Det var först under den långa målrakan som jag insåg att jag kommer att kapa flera minuter på mitt rekord – och då kom känslorna väldigt starkt! Jag kom i mål på 01:17:43 den dagen.

 

3. Mikä on sinun neuvosi muille juoksijoille, varsinkin nuorille? Vilket är ditt råd till andra löpare, framför allt till unga löpare?
Älä unohda, että urheilusuorituksesi eivät kerro siitä kuka olet ihmisenä vain sen mihin pystyt – näin ”vanhempana” juoksijana muistan parhaiten ne avoimet ja empaattiset juoksijat, jotka ovat tulleet vastaan vuosien myötä.

 

4. Favoritpass/Hatpass? Suosikkiharjoitus ja harjoitus jota ”vihaan”?  Ett favoritpass är definitivt en lång tröskel mellan 10-16 km där man sakta men säkert blir ”ett med andningen” eller stegen 3-2-1-3-2-1 km som jag ofta kör som tävlingsförberedande träning. Långpassen är även en favorit, speciellt de långpass där jag successivt ökar farten varje 5km eller varje 10 km och avslutar på maratonfart. Tidigare har de flesta pass på banan kunnat kategoriseras som ”hatpass”, speciellt 800 och 1000m drag. Jag tror det beror på att jag tidigare förknippat banträning med mjölksyra (skada från unga år) och riktigt höga farter. På senare år har jag dock lärt mig att vara lite ”snällare” med mig själv på bana, så nu har jag inte lika stort obehag längre. 😊

 

5. Mikä on vahvuuteesi ja heikkoutesi juoksijana? Vilken är din styrka och svaghet som löpare? Vahvuuteni on ehdottomasti kestävyys ja juoksuvoima, joita olen kehittänyt lapsuudesta asti. Minun on helppo pitää yllä tasaista vauhtia pitkiä matkoja. Suurin heikkouteni, eli IBS (ärtyvän suolen oireyhtymä), ei varmasti tule yllätyksenä minut hyvin tunteville. Normaalisti saan onnistumaan 1–2 hyvää harjoitusta viikossa ja loput kärsivät vatsani takia. Monet kisoistani menee pieleen juuri vatsan oireilun takia, mutta sellaista elämä on ja yritän elää sen kanssa parhaani mukaan.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

C.O.R.E. SPORTS & EVENTS

Creator of Running Experiences

 

Business ID: 2837108-1

Finland

 

info@coresportsevents.com

Contact us / Kontakta oss / Ota yhteyttä

 

Josefin Sjölind-Kohtamäki

+358 50 347 3315

josefin@coresportsevents.com

 

Björn Sandler

+358 50 531 0380

bjorn@coresportsevents.com

Copyright © 2021. C.O.R.E. Sports & Events. All rights reserved.